Viktig information kring Cryptolocker

Viktig information kring CryptolockerViktig information kring Cryptolocker

2016-03-22


Vi har noterat att mängden av cryptolocker mail som slinker igenom har den senaste tiden ökat markant.

Cryptolocker är en trojan, eller närmare bestämt en Ransomware-trojan. Tar den sig in i din dator är ett av målen att kryptera så många av dina filer som möjligt och hålla dom gisslan tills du betalar för att de skall dekrypteras. Ett annat mål är att sprida sig vidare i ditt nät, till andra datorer och helst servrar.

Att skydda sig mot Cryptolocker inom ett företagsnät är inte omöjligt. Även om mailet är, eller ser ut att vara, från en känd avsändare bör man fundera både en och två gånger om mailet är legitimt. Det kan, vid en första anblick, se ut som att det är ett brev från posten som säger att du har ett paket att hämta. Men har du beställt något? Brukar det komma mail från posten på det sättet? I slutändan är det vi som användare som är den absolut svagaste länken i en säkerhetslösning. Men en grundregel är att inte klicka på länkar eller bifogade filer som ni inte vet vad de innehåller.

Antivirussystem bör alltid kombineras med användarinformation och försiktighet rörande okända bilagor i e-post, märkliga länkar, samt ett kontinuerligt arbete med uppdateringar av operativsystem och annan mjukvara.

Om ni behöver hjälp eller känner er det minsta osäkra kan vi självklart hjälpa er att ta fram riktlinjer för att minimera risken för att drabbas.

Kontakta vår support på 031-260480 så berättar vi mer.